Tips bij het kopen van een nieuwe fiets

Type fiets

Naast het gebruiksdoel is het vanzelfsprekend ook bepalend voor de keuze van een geschikte fiets of u een man of een vrouw, een jongen of een meisje bent. Herenfietsen zijn namelijk zo gebouwd dat ze meer gewicht kunnen dragen. Voor dames is er vaak rekening gehouden met een lage instap. Vooral bij fietsen speciaal voor moeders en oudere dames is dit een belangrijk veiligheidsaspect.

Framemaat

Let bij de aankoop van een fiets ook zeker op de framemaat. Welke maat elektrische fiets voor u geschikt is, is vooral afhankelijk van uw lengte. Wie een verkeerde framemaat koopt, koopt zadelpijn, dikke kniëen of andere problemen. Laat u door ons adviseren. Wij hebben ook een Body Scan in onze showroom staan. Bij aankoop van een fiets en afhalen in onze showroom, kunnen wij u een gratis Body Scan aanbieden, zodat uw fiets op de exact goede afmetingen afgesteld wordt. Ook zouden we uw huidige fiets kunnen afstellen op de juiste afmetingen door middel van een Body Scan.

Soort frame

Naast de framemaat is er ook de keuze uit verschillende materialen. Kiest u voor staal of aluminium? Aluminium is veel lichter dan staal en dus makkelijker te vervoeren. Wie niet goed weet welk frame bij welk gebruiksdoel past, kan altijd advies vragen bij ons in de winkel. Maak gebruik van onze kennis.

Versnellingen

Versnellingen maken het fietsen comfortabeler. Op de meeste fietsen zitten tegenwoordig meerdere versnellingen. U kunt meestal kiezen uit modellen met 3 tot 8 versnellingen met gesloten kettingkast. Het voordeel van versnellingen is dat u harder kunt fietsen met minder trapbewegingen. Als u een helling opfietst kunt een lagere versnelling kiezen zodat u met lichte trapbewegingen gemakkelijk omhoog kunt fietsen.

Remmen

U kunt kiezen uit verschillende soorten remmen, zoals o.a.:
– V-brakes (van toepassing op sportieve fietsen / velgremmen (kinderfietsen)
– Schijfremmen voor grote remkracht (meestal van toepassing op hybride en ATB fietsen.
– Terugtraprem. Dit systeem heeft bijna nooit een versnelling en bijna geen onderhoud (kinder- en stadsfietsen)
– Rollerbrakes/trommelrem zijn gesloten remsystemen gemonteerd in of aan de naaf (stads- en hybridefietsen).

Zadel

Hoe kiest u een zadel dat past? Een zadel past goed als u precies op uw zitbotjes zit. U kunt voelen of u goed op uw twee zitbotjes zit als u verschillende zadels uitprobeert. De afstand tussen de zitbotjes verschilt per persoon en is bij vrouwen groter dan mannen. Probeer een zadel daarom altijd uit om breedheid en hardheid van het zadel te testen.

Afstellen van de fiets

Het afstellen van bijvoorbeeld het zadel en het stuur naar de juiste hoogte passend bij uw lengte is niet altijd even gemakkelijk. Naast dat u behoorlijk wat kracht moet hebben om het stuur en zadel lost te maken en weer stevig vast te zetten, is het ook niet gemakkelijk om de juiste verhouding in hoogte te vinden tussen deze twee. Dit is belangrijk voor een goed fietscomfort. Ook de afstelling van de remmen en versnellingen is een precies werkje. We kunnen u hier bij helpen en zorgen er voor dat u een fiets koopt met de juiste afstelling.

Proefrit

We adviseren bij aankoop altijd om een proefrit te maken. In onze showroom staan alle fietsen rijklaar om een proefrit te maken.

Inruilen

Het is mogelijk om uw huidige fiets in te ruilen, maar dit kan alleen als u met uw huidige fiets langskomt in onze winkel. De inruilprijs zal dan van de originele adviesverkoopprijs af gaan. Op onze scherpe webshop-prijzen is het niet mogelijk om in te ruilen.